1 / 5

Bologna Shoah Memorial

Bologna, Italy, Competition 2015

"This monument reflects
vividly the fact, that Shoah victims were torn
out from their natural place and never returned back"

The memorial avoids using all worn out symbols, whether Jewish or Christian, to allow the existing situation to provide the solution. The gap between the two existing walls becomes a meaningful statement by placing of a black-stone wall of a size of the gap.
A visitor to the memorial will certainly reflect on the meaning of the large solid wall, being removed from its natural place.
This monument reflects vividly the fact, that Shoah victims were torn out from their natural place and never returned back.

Architect:
Zvi Hecker

Client:
Bologna's Jewish Community and the Union of Italian Jewish Communities

Area:
ca. 2.000 m²

Competition:
2015

Collaborators:
Ewelina Jędrzejczak